Salafisten Marokko sturen brief naar koning Mohammed VI

marokko
86
9 dec '13
Een maand na de dood van de slafistische gevangene Mohamed Ben Jilali heeft een groep Mohammed VI om opheldering gevraagd.

De groep gevangenen van dezelfde gevangenis in Tanger schreef een brief waarin ze om maatregelen vroegen om de dood van Ben Jilali uit te zoeken. Op 5 november overleed hij in een ziekenhuis in Meknes maar de bewakers en het gevangenisbestuur zouden blunder na blunder hebben begaan. Bovendien werden de rechten van de gevangene niet nagekomen. Daarover bestaan in Marokko veel klachten.

Commissie De gevangenen willen dat Mohammed VI een commissie opricht. De groep moet vervolgens tot in detail uitzoeken wat er allemaal mis is gegaan. Hierdoor moeten de problemen rondom salafistische gevangenen aan het licht komen. Verantwoordelijken moeten vervolgens voor de rechter verschijnen. In de brief citeerden de salafisten de koning tijdens een interview met El Pais in 2004.

Daarin gaf hij toe dat er geen twijfel is over onrechtmatige daden tegenover twintig gevangenen. De Adviesraad voor de Mensenrechten meldden deze gevallen eveneens in rapporten. Ook stuurden zij een brief naar premier Abdelilah Benkirane.

Zijn relatie met de salafisten zou zeer achteruit zijn gegaan. Zij verwijten hem onder meer dat hij zijn beloftes niet nakomt over een nieuw onderzoek naar de gebeurtenissen van 16 mei 2003 in Casablanca.

© Redactie 2013
marokko
salafisten
mohamed ben jilali
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?