CIA-schandaal: vermiste Amerikaan was spion

buitenland
0
13 dec '13
Een Amerikaan die zeven jaar geleden in Iran verdween voerde daar CIA-werk uit zonder dat de Amerikaanse inlichtingendienst daarvoor toestemming had gegeven.

Om het schandaal stil te houden betaalde de CIA de familie van de vermiste Robert Levinson tweeënhalf miljoen dollar (1,8 miljoen euro), heeft onderzoek van persbureau AP aan het licht gebracht. De Amerikaanse regering hield tot dusver vol dat Levinson een gewone burger was, die 'vermist raakte tijdens een zakenreis naar het Iraanse eiland Kish'. Wie hem heeft ontvoerd en op het ogenblik vasthoudt is een raadsel. 

De Amerikaanse autoriteiten hebben onderzocht of Levinson in handen is gevallen van drugssmokkelaars of terroristen, maar houden het er voorlopig op dat Iran er meer van weet. Persbureau Associated Press ontdekte in 2010 dat de lezing van de Amerikaanse regering een rookgordijn was. Levinson was niet zomaar op zakenreis, maar verzamelde in Iran inlichtingen voor de CIA. 

Zijn missie was niet volgens de regels door de dienst goedgekeurd, maar opgezet door een stel analisten die op eigen houtje opereerden, luidde de slotsom van een intern CIA-onderzoek. AP was dus al jaren op de hoogte van de ware toedracht, maar stemde driemaal in met het verzoek van Washington het nieuws voor zich te houden. De Amerikaanse regering vroeg het persbureau om geduld, omdat zij kans zag Levinson vrij en thuis te krijgen en vreesde dat de onthulling roet in het eten zou gooien. 

De CIA heeft drie oudgediende analisten wegens hun aandeel in het stiekem inhuren van Levinson hun congé gegeven. Zeven anderen zijn berispt.

© Novum 2013
vs
iran
cia
robert levinson
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?