Minister Marokko trekt wetsontwerp voor internet in

marokko
1
16 dec '13
Moulay Hafid El Alamy is de Marokkaanse minister van Industrie en Digitale Economie en besloot om een omstreden wetsontwerp terug te trekken.

De wet, genaamd 'De digitale factuur', werd vorige week openbaar gemaakt en zou deze week besproken worden in het kabinet. De minister trok zijn plannen echter in nadat er op internet veel kritiek was ontstaan onder gebruikers. De wet veroorzaakte ophef omdat het in een later stadium de vrijheid van meningsuiting op het internet zou kunnen onderdrukken. De wet bevat 114 artikelen maar de meest controversiële is artikel 73. 

Daarin staat dat het onder meer verboden is om aanstootgevende inhoud te tonen . Ook is het verboden om gewelddadige woorden of beelden te uiten en dingen die in strijd zijn met de ethiek of de openbare orde. Het publiceren en/of het bevorderen van anti-islamitisch materiaal is eveneens verboden. Informatie over andermans privéleven kan ook bestraft worden. Een ander belangrijk punt was het misbruiken van de naïviteit van minderjarigen. 

De wet gaat echter niet door. De dubbelzinnigheid in de wet veroorzaakte ophef onder Marokkanen die bang waren dat het kabinet de wet zou interpreteren op een manier die het zou toelaten om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.

© Redactie 2013
marokko
moulay hafid el alamy
internet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?