Nijmeegse scooterzaak moet opnieuw

algemeen
10
17 dec '13
De Nijmeegse scooterzaak moet over worden gedaan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het gerechtshof in Arnhem heeft de vrijspraak van de verdachten onvoldoende gemotiveerd. De twee reden in 2010 een voetganger dood toen ze op de vlucht waren voor de politie. Ze werden vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk, omdat niet te achterhalen was wie de scooter bestuurde. De twee verdachten waren in januari 2010 met een scooter op weg om een hotel in Nijmegen te overvallen. 

In de buurt van het hotel kwamen ze de politie tegen en scheurden ze weg. In hun vluchtpoging reden ze door rood en schepten ze de overstekende voetganger die later overleed. Beide verdachten ontkennen de scooter te hebben bestuurd. De rechtbank veroordeelde Mohamed El G. tot acht jaar cel en zijn kompaan tot zestien maanden. Het hof veroordeelde de mannen vorig jaar in hoger beroep voor het voorbereiden van een gewapende overval, maar sprak hen vrij van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. 

Het OM stelde daarop cassatie in bij de Hoge Raad. Volgens de raad hoeft het vraagstuk wie de scooter bestuurde een veroordeling niet in de weg te staan. De raad vindt dat het hof had moeten nagaan of het vluchtplan was opgenomen in het plan een hotel te beroven. Als dat het geval was kunnen de twee worden veroordeeld voor het medeplegen van het veroorzaken van een dodelijke ongeval. 

Advocaat-generaal Geert Knigge had in oktober al geadviseerd dat de zaak over moet worden gedaan. Justitie laat weten tevreden te zijn met de 'geslaagde OM-cassatie'. 

© Novum 2013
nijmegen
hoge raad
arnhem
scooter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi