Marokkanen straat op voor protest tegen geweld tegen vrouwen

marokko
0
17 dec '13
Het ministerie van Solidariteit en Sociale Ontwikkeling heeft onlangs een wetsontwerp ingediend die de strijd aan moet gaan tegen seksueel misbruik, geweld en intimidatie tegen vrouwen. Maatschappelijke organisaties zijn echter niet helemaal tevreden.

Een coalitie van verschillende verenigingen organiseerden zaterdag in Rabat een witte mars tegen alle soorten geweld tegen vrouwen onder de titel 'Tot het Stopt'. Volgens de organisatie kwamen mensen uit alle lagen van de bevolking op het protest af. Dat laat zien dat het een breed onderwerp is waar de hele bevolking last van heeft. Van het moment werd ook gebruik gemaakt om stil te staan bij alle vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. 

Wetsontwerp Met de demonstratie wil de coalitie ook aandacht vragen voor de gevaren van het wetsontwerp dat is opgesteld door minister Bassima Hakkaoui. Samira Bekardin is lied van de groep en verklaarde het volgende: 'Deze mars, die samenvalt met de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, is er om te protesteren tegen de plannen. Het wetsontwerp mist efficiëntie'. 

Volgens de activiste kan er verwarring ontstaan tussen het geweld tegen vrouwen en geweld tegen kinderen. 'Dit wetsontwerp voldoet niet aan de verwachtingen van de Marokkaanse samenleving.' Tijdens het protest waren een van de eisen dat kindhuwelijken worden afgeschaft, straffen voor iemand die gewelddadig is geweest tegen vrouwen en de oprichting van een nieuwe efficiënte wet om vrouwen en kinderen te beschermen tegen seksuele intimidatie en verkrachting.

Hakkaoui wilde met haar nieuwe wet juist bovenstaande punten wettelijk vastleggen. Voor haar is de kritiek van maatschappelijke organisaties slecht nieuws te noemen. Tijdens de witte mars kwamen verschillende families van slachtoffers bij elkaar om te praten met vertegenwoordigers van de coalitie en vrouwelijke parlementsleden.

© Redactie 2013
marokko
rabat
protest
huiselijk geweld
seksueel geweld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?