Dagelijks spoorloze verdwijningen in Syrië

buitenland
16
19 dec '13
Er verdwijnen systematisch en zonder een spoor achter te laten mensen in Syrië als onderdeel van een wijdverspreide terreurcampagne tegen burgers.

Dat staat in een rapport van een commissie van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Syrië. In het rapport staat dat er een landelijk patroon is aangetroffen als het gaat om Syrische veiligheidsdiensten en regeringsmilities die mensen oppakken bij massademonstraties, huiszoekingen, controleposten en ziekenhuizen en hen laten verdwijnen en ontkennen dat ze ook maar hebben bestaan. 

De meeste slachtoffers zijn jonge mannen. Een overgelopen militair zei dat hij en zijn collega's orders kregen om nabestaanden geen informatie te verschaffen over waar de gevangenen worden vastgehouden, aldus het rapport. Er staat ook in dat rebellengroepen als de Islamitische Staat in Irak en de Levant, die grote gebieden in het noorden van Syrië onder controle hebben, zijn begonnen met het ontvoeren van mensen en het opzetten van geheime gevangenissen. 

Ontvoeringen door de oppositie van mensenrechtenactivisten, journalisten, hulpverleners, religieuze leiders en aanhangers van president Bashar Assads regering zijn anders, omdat die slachtoffers gevangen genomen worden voor losgeld of gevangenenruil en hun bestaan wordt niet verborgen gehouden, aldus het rapport. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei donderdag dat de rebellengroepen in Syrië ernstige mensenrechtenschendingen begaan. 

© Novum 2013
syrië
arabische lente
verdwijning
assad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?