Joodse lobby werpt vruchten af: politiek Marokko twijfelt over anti-Israël wet

marokko
10
20 dec '13
De euforie rondom de presentatie van twee wetsvoorstellen, die het strafbaar maken om te 'normaliseren' met zionisten, heeft plaats gemaakt voor twijfel.

Volgens Yabiladi heeft het initiatief niet langer de unanieme steun van Kamerleden. Dat blijkt uit het wijs-gedrag van commissies die de mogelijk nieuwe wetten moeten toetsen. Zo wijst de justitiële commissie naar de commissie van Buitenlandse Zaken en andersom. Er zijn volgens de bron zelfs aanwijzingen dat de plannen in de ijskast kunnen. Abdellatif Ouahbi is de nieuwe voorzitter van de justitiële commissie en lijkt van de hete aardappel af te willen. 

Dat deed hij onder meer door te stellen dat het een kwestie voor buitenlandse zaken is omdat de internationale betrekkingen van Marokko een rol spelen. Dat is opvallend omdat Ouahbi als de auteur van de anti-zionisten wet geldt. 

Lobby Uit rapporten blijkt bovendien dat sommige partijgenoten van Ouahbi bereid zijn om de wetsvoorstellen in te trekken. De grote twijfel lijkt het teken te zijn van de werking van de Amerikaans-Joodse lobby. Al wekenlang proberen verschillende zionistische en joodse verenigingen en politici de Marokkaanse politiek op andere gedachten te brengen. 

Een geschenk met gif Het is nu wachten op de manier waarop de voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken reageert. Volgens de nieuwsbron zal er niet al teveel heisa van gemaakt worden. 'Het zal zijn alsof hij niets heeft ontvangen van Ouahbi', klonk het. De commissie is echter van essentieel belang om de wet te behandelen in de Tweede Kamer. De bron ziet dit als een opening om de plannen voor onbepaalde tijd op te sluiten. 

'Een oplossing waar iedereen naar uitkijkt, behalve een paar diehards anti-normalisatie met Israël', stelt Yabiladi.

© Redactie 2013
marokko
zionisten
joden
wet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?