Moslims redden synagoge

buitenland
59
23 dec '13
Een moskeebestuur in Groot-Brittannië heeft met een benefietactie geld ingezameld om een synagoge in de buurt te helpen.

Rudi Leavor ontdekte vorig jaar dat het dak van zijn synagoge lekte en daarmee Thorarollen van 132 jaar bedreigde. Hij stond daarom voor een moeilijke beslissing: verkopen of herstellen. Als hij voor de eerste optie koos zouden joden in de buurt 10 mijl moeten reizen voor een ander gebedshuis. Geld voor de reparatie was er niet terwijl de synagoge slechts 45 leden heeft. Hulp kwam er vervolgens uit onverwachte hoek. 

De lokale moslimgemeenschap besloot de joden namelijk te helpen. Zulfi Karim is secretaris van de naburige moskee in Bradford en organiseerde een grootschalige actie om de synagoge te redden, meldt Joop. De eigenaar van een curryrestaurant en een textielmagnaat uit de buurt hielpen eveneens. Samen wisten ze ruim 103.000 pond op te halen en daarmee de synagoge te redden. 

Karim hoop dat het verhaal moslims en joden wereldwijd kan inspireren. 'Veel mensen lijken enorm verbaasd te zijn dat de Joodse gemeenschap en de moslimgemeenschap hand in hand samenwerken, terwijl je zo veel nare dingen hoort over Bradford. Wij willen ervoor zorgen dat deze synagoge langdurig is beschermd, als erfgoed van de hele gemeenschap.'

© Redactie 2013
groot-brittannië
rude leavor
zulfi karim
moskee
islam
jodendom
synagoge
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?