'Zonder Marokko kon Algerije niet onafhankelijk worden'

marokko
25
23 dec '13
Een Algerijnse politicus heeft het helemaal gehad met de negatieve betrekkingen tussen Marokko en zijn land. Hij benadrukt de cruciale rol van Marokko in het Algerije zoals we die nu kennen.

Rachid Nekkaz is een kandidaat voor de presidentsverkiezingen en deed hartverwarmende uitspraken tijdens een tv-interview. Hij verklaarde onder meer dat Algerije zich niet kon losrukken van de Franse kolonie als de voormalige koning van Marokko niet had geholpen. Dat zei Nekkaz tegenover televisiezender Ennahar. Bovendien zijn veel Algerijnen de Marokkaanse hulp vergeten. 

'We zijn vergeten dat koning Mohammed V degene is die Algerije tijdens de revolutie heeft geholpen. Er waren in Marokko vijf wapenfabrieken die wapens leverden aan de Algerijnse strijders', zei hij. Vervolgens richtte hij zich op de toekomst.

Samenwerking 'Marokkanen zijn onze broeders en tegen hen die het tegendeel beweren zeg ik: zij zijn zowel moslims als onze buren. Of we het willen of niet, ze zijn onze broeders.' Hij benadrukte bovendien het belang van een goede samenwerking. 'Wij in Algerije zijn van mening dat we krachtig zijn met onze olie en gas. We moeten wakker worden want alleen zijn we niets', zei hij duidelijk.

Nekkaz staat overigens in Frankrijk bekend als de vrijgevige man die een flinke geldpot beschikbaar stelde voor moslima's. De Algerijn wil hiermee boetes betalen voor vrouwen die gesommeerd werden wegens het dragen van een boerka. 

© Redactie 2013
marokko
algerije
frankrijk
kolonie
rachid nekkaz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi