Uitvinder Kalasjnikov (94) overleden

buitenland
78
23 dec '13
Michail Kalasjnikov, uitvinder en naamgever van het bekende vuurwapen met het kromme magazijn, is maandag op 94-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis.

Hij bezweek na een langdurige ziekte, melden Russische media op basis van de autoriteiten. Kalasjnikov werd onlangs opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Izjevsk, de hoofdstad van de deelrepubliek Oedmoertië. Zijn toestand werd toen omschreven als ernstig, maar stabiel. In juni werd bij de wapenontwerper een pacemaker ingebracht. Kalasjnikov raakte in de Tweede Wereldoorlog als tankcommandant gewond. 

In het ziekenhuis ging hij al aan de slag met het ontwerpen van wapens. Uiteindelijk voltooide hij zijn ontwerp in 1947. Hierdoor kreeg het wapen de naam AK-47, waarbij de letters voor 'Avtomat Kalasjnikova' staan. Het wapen bleek oerdegelijk, zelden te weigeren en eenvoudig schoon te houden. Vanaf 1949 werd het bij het Rode Leger ingevoerd. Ook bij tal van rebellenbewegingen bleek het wapen populair. 

Kalasjnikov vergaarde geen grote rijkdom met zijn uitvinding, maar gaf in interviews aan dat de vele onderscheidingen die hij kreeg hem ook veel waard zijn. Verder stelde Kalasjnikov dat de vele moorden die met het wapen worden gepleegd hem niet moeten worden aangerekend. Hij stelde dat het van belang was dat het leger een goed wapen heeft, en dat het niet zijn bedoeling was dat tal van andere groeperingen met het wapen aan de haal gingen. 

Wel gaf hij een keer aan dat hij soms wenste dat hij een grasmaaier had ontworpen in plaats van een automatisch geweer.

© Novum 2013
kalasjnikov
wapen
michail kalasjnikov
rusland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?