Waarschuwingen voor stormachtige wind

algemeen
13
24 dec '13
Weggebruikers moeten dinsdagochtend rekening houden met een stormachtige wind en zware windstoten.

Op de Wadden en in de kustprovincies kan het tot windkracht 9 komen, waardoor gesproken kan worden van storm. In het hele land geldt code geel. In IJmuiden en Texel werd maandagavond al windkracht 9 gemeten, meldt weeronline.nl. De zwaarste windstoot tot nu toe, van 115 kilometer per uur, werd dinsdagochtend geregistreerd in IJmuiden. In de loop van de ochtend neemt de wind in kracht af. 

In de kustprovincies en het IJsselmeergebied komen dinsdag windstoten voor tot ruim 100 kilometer per uur. Ook in het binnenland zijn windstoten gemeten tot 100 kilometer per uur. Verkeer moet daar rekening mee houden, waarschuwt de ANWB. De schade door de storm lijkt vooralsnog mee te vallen. De brandweer is op verschillende plekken wel druk met stormschade door afgewaaide takken en omgevallen bomen, maar voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. 

Het is de derde keer dit jaar dat gesproken kan worden van storm. De eerste en zwaarste storm was op 28 oktober. De zwaarste windstoot die toen werd gemeten had een kracht van 152 kilometer per uur. Ook op 5 december stormde het. Op sommige plekken werd toen windkracht 10 gemeten.

© Novum 2013
het weer
storm
wind
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?