Doden bij aanslag politiebureau Egypte

buitenland
10
24 dec '13
Een aanslag op een politiebureau in Egypte heeft dinsdagochtend aan zeker dertien mensen het leven gekost.

Meer dan honderd mensen raakten gewond. Dat heeft het staatspersbureau MENA gemeld. De regering houdt de Moslimbroederschap verantwoordelijk, maar die zegt zelf niets met de aanslag te maken te hebben. De aanslag werd gepleegd in de stad Mansoura, 110 kilometer ten noorden van Caïro. Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist, maar een aan Al-Qaida gelieerde groep riep agenten en militairen maandag op te deserteren. 

Wie dat niet doet wordt een doelwit, zei de militante beweging Ansar Beit al-Maqdis. De bom ging rond 02.00 uur Nederlandse tijd af. Onderzocht wordt nog of de bom in een auto zat of dat de explosieven bij het gebouw waren geplaatst. Een deel van het vijf verdiepingen hoge pand stortte in. Tientallen auto's en gebouwen in de buurt raakten beschadigd. De meeste slachtoffers waren agenten, aldus MENA. 

Tientallen mensen liggen waarschijnlijk nog onder het puin begraven. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, wijzen de autoriteiten met de beschuldigende vinger naar de Moslimbroederschap. Een regeringswoordvoerder zei - niet geheel verrassend - dat de Moslimbroederschap 'zijn ware aard toont als een terreurorganisatie, die bloed vergiet en de Egyptische veiligheid ontregelt'. De Moslimbroederschap heeft de aanslag veroordeeld en spreekt in een verklaring van een 'directe aanval op de eenheid van het Egyptische volk'. 

De groep eist dat de daders worden opgespoord en gestraft. De Moslimbroederschap raakt ondertussen steeds verder in het nauw. Een rechter verbood de groep eerder al, maar dinsdag wordt besproken of de groep als terreurorganisatie moet worden aangeduid. Minister van sociale solidariteit Ahmed el-Borai, een van de mensen die dinsdag bij de bespreking zijn, zei dat het haast onvermijdelijk is om de Moslimbroederschap als een terreurgroep aan te duiden. 

Hij zei dat de groep 'geen enkele achting heeft voor het bloed van onschuldigen'. Critici zijn van mening dat het huidige regime met aan het hoofd couppleger Abdelfettah Al-Sisi de Moslimbroeders wil isoleren. 

© Novum 2013
arabische lente
egypte
moslimbroederschap
coup
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi