Weer Turkse ministers weg om schandaal

buitenland
29
25 dec '13
De Turkse minister van milieu en stedenbouw Erdogan Bayraktar heeft woensdag zijn ontslag ingediend als minister en stapt ook op als parlementslid.

De minister maakte zijn vertrek bekend in een interview met de Turkse tv-zender NTV. Eerder woensdag traden ook al minister van economische zaken Zafer Caglayan en minister van binnenlandse zaken Muammer Güler af. Hun zoons werden vorige week gearresteerd in verband met een corruptie- en omkoopschandaal. De zoon van Bayraktar werd ook opgepakt, maar is later weer vrijgelaten. 

De ministers ontkennen iets verkeerd te hebben gedaan. Het vertrek van de ministers komt als een verrassing. De verwachting was dat Erdogan hen stilletjes van het toneel zou laten verdwijnen door het kabinet te herschikken. Die herschikking stond al gepland voordat het corruptieschandaal aan het licht kwam. In totaal werden vorige week 24 mensen opgepakt. Ze worden beschuldigd van het aannemen of betalen van steekpenningen. 

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan herhaalde woensdag dat het schandaal een internationaal complot is om zijn regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering heeft diverse politiemensen die bij het onderzoek betrokken zijn ontslagen. Caglayan heeft vraagtekens gezet bij het onderzoek. "Het is duidelijk dat de operatie een smerige samenzwering is tegen onze regering, tegen onze partij en tegen ons land. Ik vertrek als minister van economische zaken om de vuige samenzwering te doorkruisen, waar mijn collega's en mijn zoon bij betrokken zijn geraakt en zorg er zo voor dat de waarheid aan het licht komt." 

Hij kreeg bijval van Erdogan. "Er zijn mediabedrijven, organisaties en bendes in Turkije die de belangen van anderen dienen in plaats van die van hun land. Ze werken als spionnen en gaan op verraderlijke wijze te werk", zei Erdogan woensdag in een toespraak. Turkse commentatoren brengen het onderzoek en de arrestaties in verband met een machtsstrijd tussen de regering en de invloedrijke islamitische beweging van Fethullah Gülen. 

De in de Verenigde Staten gevestigde geestelijke zou een grote aanhang hebben binnen de Turkse politie en justitie. Gülen ontkent echter in alle toonaarden dat hij de hand heeft in het corruptieonderzoek. In zijn toespraak verwees Erdogan in bedekte termen naar Gülen. "Ze hebben het over de Koran en Allah, maar ze zullen worden herinnerd om hun samenzweringen", aldus de premier. 

Bayraktar beklaagde zich in het interview met NTV over premier Erdogan, die hem onder druk zou hebben gezet om af te treden. Het onderzoek naar de steekpenningen heeft vooral betrekking op de gunning van bouwprojecten. Volgens Bayraktar waren die projecten echter goedgekeurd door Erdogan zelf. Hij riep de premier dan ook op om ook op te stappen. 

© Novum 2013
erdogan bayraktar
turkije
muammer guler
zafer caglayan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?