Belegerde rebellen Syrië door knieën voor voedsel

buitenland
0
27 dec '13
Een door het Syrische leger uitgehongerde voorstad van Damascus heeft donderdag de regeringsvlag gehesen in ruil voor voedsel.

De regeringstroepen bedongen behalve dat onderwerpingsgebaar ook de overdracht van zware wapens en de uitzetting van strijders van elders, meldt het gemeentebestuur van Moadamiyeh. De overeenkomst is maar tijdelijk, zei het lid van de Syrische oppositie dat namens de opstandige voorstad het woord voert. Er is afgesproken dat de belegeraars voorlopig elke dag wat voedsel doorlaten, maar tot dusver is er nog niets aangekomen, zei de woordvoerder, die zich bedient van de schuilnaam Qusai Zakarya. 

De inwoners spreken van een bittere pil. Moadamiyeh wordt al een klein jaar haast onafgebroken belegerd en gebombardeerd. Het leger houdt de voorstad omsingeld en weigert voedsel, drinkwater en brandstof door te laten. ''In ons leeft verdriet, maar we hebben de vlag gehesen omdat niemand ons te hulp schoot of de hand reikte'', zei inwoner Ahmad. Uit vrees voor represailles hield hij het bij zijn voornaam. 

''We kiezen ervoor de levens van hongerige kinderen te redden. Er is geen brood meer in Moadamiyeh. Zelfs geen rijstkorreltje, al drie maanden lang.'' Donderdag wapperde de Syrische vlag, met een rode, zwarte en witte baan en twee groene sterren, boven de voorstad, die ten zuidwesten van Damascus ligt. De tegenstanders van president Bashar Assad beschouwen de driekleur niet als die van alle Syriërs. 

Ze zien de vlag als symbool van Assads gehate Baathpartij en vechten liever onder hun eigen vlag, met groene, witte en zwarte banen en drie rode sterren. Volgens parlementariër George Nakhleh moeten de opstandelingen in Moadamiyeh hun zware wapens afstaan en het veld ruimen voor burgerwachten. Die moeten er de orde gaan bewaken. Ondertussen hervatten overheidsinstellingen ter plaatse hun werk.

Rondom de voorstad blijven ter bescherming militairen gelegerd, zei Nakhleh. Activisten ter plaatse luidden al maanden de noodklok over de honger onder de achtduizend inwoners van Moadamiyeh. Die zou al aan meerdere vrouwen en kinderen het leven hebben gekost.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
damascus
moadamiyeh
qusai zakarya
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi