Noodklok geluid om gezondheid Marokkaanse salafisten

marokko
90
27 dec '13
Een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie heeft de regering gisteren gewaarschuwd voor een mogelijke humanitaire catastrofe.

Dat deed de Marokkaanse Liga voor de Verdediging van de Rechten van de Mens naar aanleiding van de hongerstaking van dertig salafistische gevangenen. Sommigen zouden in slechte gezondheid verkeren. De organisatie uitte de zorgen in een brief aan premier Abdelilah Benkirane, leider van de islamitische PJD-partij. De gevangenen zitten vast in zeven verschillende gevangenissen en zijn sinds oktober in hongerstaking. 

De voorzitter van de organisatie eiste betere omstandigheden in de gevangenissen. De Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten uitte woensdag dezelfde zorgen. 

Casablanca  Na een reeks zelfmoordaanslagen in Casablanca in mei 2003 werden duizenden salafisten gearresteerd voor vermeende banden met terroristische organisaties. Processen rondom de aanklachten krijgen internationale kritiek. Zo worden gevangenen gemarteld en gedwongen bekentenissen af te leggen, aldus de organisaties. Bovendien zitten velen vast zonder enige reden. 

Abdelilah Benkirane bleek hart voor de zaak te hebben en liet in de nasleep van de Arabische lente in 2011 tientallen gevangenen vrij. Onder hen waren vier salafistische leiders. Het gros zit echter nog vast. In augustus hebben de families van tientallen gevangenen nog gedemonstreerd in Rabat. Zij eisen hun vrijlating omdat ze simpelweg onschuldig zijn. 

Vorige week werd ook in Nederland gedemonstreerd voor een Marokkaans-Nederlandse gevangene die in Marokko vastzit.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2013
marokko
salafisten
salafisme
gevangenen
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi