Politie Egypte gebruikt burgers tegen elkaar

buitenland
11
28 dec '13
De Egyptische veiligheidsdiensten schakelen burgers in om protesten van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en andere islamisten de kop in te drukken.

In zeker zeven provincies zijn regeringsgezinde clans opgeroepen de politie te komen helpen bij het bewaken van politiebureaus en kerken. In de wijk Alf Maskan in Caïro was vrijdag te zien dat burgers aan de kant van de politie stenen gooiden naar aanhangers van de Moslimbroederschap die de politie met molotovcocktails en vuurwerk bestookten. Op verschillende plaatsen in het land kwam het vrijdag tot botsingen. 

Daarbij kwamen volgens het ministerie van binnenlandse zaken ten minste drie mensen om het leven. Ook werden zeker drie politievoertuigen in brand gestoken. Bij de ongeregelheden werden 265 mensen gearresteerd, zei het ministerie. De botsingen deden zich onder meer voor bij de Al Azhar Universiteit in Caïro en in Assiut, 320 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De politie had in verschillende steden hoofdpleinen en stadscentra met het oog op verwachte protesten met pantserwagens afgesloten. 

Aanhangers van de Moslimbroederschap zijn kwaad omdat de regering hun organisatie als terroristisch heeft bestempeld. Het etiket is bedoeld om de broederschap te verlammen in de aanloop naar de stemming over de nieuwe grondwet op 14 en 15 januari. Deelnemers aan bijeenkomsten van de Moslimbroederschap kunnen voortaan vijf jaar gevangenisstraf krijgen en leiders van de groep kunnen op grond van de antiterrorismewetgeving zelfs ter dood worden veroordeeld.

© Novum 2013
egypte
arabische lente
morsi
coup
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?