Premier Irak: 'Moslims moeten richting Karbala bidden en niet Mekka'

buitenland
147
30 dec '13
Een prominente en hooggeplaatste sjiiet heeft met uitspraken voor de nodige ophef gezorgd in de moslimwereld.

Niemand minder dan premier Nuri al-Maliki zei dat moslims niet richting Mekka moeten bidden. Hij is van mening dat de sjiitische en 'heilige' stad Karbala de qibla moet zijn, aldus Al Arabiya. 'Karbala moet de qibla van de islamitische wereld zijn omdat Imam Hussein er begraven ligt.' Hussein is de tweede kleinzoon van profeet Mohammed (vzmh). De controversiële uitspraken van Al-Maliki leidde tot oproer bij moslims. 

Islamitische geleerden zijn van mening dat de premier aanzet tot gevechten en verdeling onder moslims. Khaled al-Mosleh is een van deze geleerden en hoogleraar Rechtswetenschap aan de Universiteit Qassin in Saudi-Arabië. Hij reageerde kort maar krachtig door de uitspraak als onzin te bestempelen en bovendien is strijd met de islamitische wetgeving. 

Het richting de Kaaba bidden is voor moslims geen kwestie van keuze of iets waarover een meningsverschil kan ontstaan. Het is een verplichte opdracht van Allah die duidelijk en meerdere malen in de Koran staat beschreven (Surah Al-Baqarah vers 149). Bovendien moet het bidden richting een punt de eenheid van moslims wereldwijd symboliseren.

© Redactie 2013
islam
sjiiet
sjiisme
irak
karbala
mekka
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi