Journalisten Al-Jazeera langer vast in Egypte

buitenland
0
31 dec '13
Het Egyptische openbaar ministerie heeft dinsdag het voorarrest van vier journalisten van het televisienetwerk Al-Jazeera met vijftien dagen verlengd.

Ze worden verdacht van deelname aan een terreurorganisatie en het verspreiden van valse geruchten die de nationale veiligheid schaden. Ook van een vijfde persoon is het voorarrest verlengd. Volgens aanklager Hisham Barakat behoren de vijf tot de Moslimbroederschap, die onlangs tot terroristische organisatie is bestempeld. Tegen de vijf is een waslijst aan aanklachten ingediend, waaronder het opzetten van een zender met het doel 'het imago van Egypte in het buitenland te bezoedelen en de politieke positie te verzwakken'. 

De journalisten, correspondent Peter Greste, de producers Mohamed Fahmy en Baher Mohamed en cameraman Mohamed Fawzy, werden zondagavond opgepakt. Al-Jazeera eist dat de vier worden vrijgelaten. De door het leger gesteunde regering van Egypte beschuldigt Al-Jazeera al langer van partijdigheid, omdat het netwerk gevestigd is in Bahrein, dat volgens Egypte de Moslimbroederschap steunt. 

© Novum 2013
egypte
arabische lente
al jazeera
mohamed fahmy
baher mohamed
coup
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?