Premier Irak roept soennitische politici op te blijven

buitenland
7
1 jan '14
De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft dinsdag zijn politieke rivalen opgeroepen hun zetel in het parlement niet op te geven.

Maandag kondigde een groot aantal soennitische politici aan op te stappen vanwege het opbreken van een protestkamp in de stad Ramadi. Zelfs ministers hebben gedreigd met ontslag. De ontruiming van het kamp leidde tot bloedige gevechten. "Ik roep politici op een verstandig, en geen emotioneel standpunt te kiezen en af te zien van een stap die Al-Qaida, terroristen en sektarische partizanen in de kaart kan spelen", aldus Al-Maliki. 

De sjiitische Al-Maliki zei dat het Iraakse leger de steden in de westelijke provincie Anbar, waarvan Ramadi de hoofdstad is, over gaat dragen aan de lokale politie. Dit was een van de eisen van de soennitische politici die dreigen met aftreden. Zij zien het leger als een werktuig van Al-Maliki dat hij inzet tegen zijn rivalen. In Ramadi en elders in Irak protesteren soennieten al ruim een jaar tegen het antisoennitische beleid van de regering. 

Zij krijgen steun van de Iraakse tak van Al-Qaida die dinsdag verklaarde solidair te zijn met de soennieten in Anbar. "Wij en het volk van Anbar vormen een blok tegen de wolven die proberen op te trekken. Het volk van Anbar accepteert geen vernedering." Of het tot geweld komt is volgens politiek analist Hadi Jalo nog maar de vraag. Hij denkt juist dat soennieten meer bereid zijn om samen te werken met de sjiitische leiders in het land. 

De analist wees op de klachten die veel soennieten in Anbar hebben over de economische schade die de protesten aanrichten. Bovendien zijn veel soennieten bevreesd zich terug te trekken uit de politiek, omdat ze bij eerdere boycotten van het politieke proces volledig van de macht werden uitgesloten. "Al-Maliki heeft op persoonlijk en nationaal vlak een overwinning geboekt", aldus Jalo. 

© Novum 2014
irak
nouri al maliki
soennieten
sjiieten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi