Onschuldige moslims uit China na 12 jaar uit Guantanamo Bay

buitenland
21
1 jan '14
Drie Oeigoeren die vastzaten in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay in Cuba zijn vrijgelaten en overgedragen aan Slowakije.

Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Het drietal zat al lange tijd ten onrechte vast; de rechter had hun vrijlating gelast, maar geen enkel land wilde, onder druk gezet door China, de Oeigoeren opnemen. Slowakije heeft in 2009 al drie Oeigoeren opgenomen en was ook dit keer bereid mensen die vast hebben gezeten op te nemen. 

"Slowakije verdient veel lof omdat ze bereid zijn te doen wat grote landen zoals de Verenigde Staten, Canada en Duitsland niet wilden doen, namelijk zich verzetten tegen diplomatieke druk van China en het stigma van Guantanamo", zei Wells Dixon, een advocaat die jaren heeft gestreden voor vrijlating van de drie. De mannen maakten deel uit van een groep ongeveer twintig Oeigoeren die door de VS in 2001 werden opgepakt na de invasie in Afghanistan. 

Ze werden ervan verdacht bondgenoten van de Taliban te zijn. Dit was zoals vaker helemaal niet het geval. De mannen waren China ontvlucht en naar Afghanistan getrokken. De drie mannen zijn ruim tien jaar van hun leven 'kwijt', maar zijn niet verbitterd, aldus Rushan Abbas die optrad als tolk. "Ze zijn niet boos, maar teleurgesteld." 

Clifford Sloan die zich namens het ministerie van buitenlandse zaken bezighoudt met de sluiting van Guantanamo Bay bedankte Slowakije eveneens. "Deze drie overplaatsingen zijn een belangrijke stap richting het sluiten van de Guantanamo Bay-gevangenis." 

© Novum 2014
oeigoeren
china
moslims
guantanamo bay
cuba
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi