Krachtige explosie in voorstad Beiroet (video)

buitenland
28
2 jan '14
Een zuidelijke voorstad van de Libanese hoofdstad Beiroet is donderdag opgeschrikt door een krachtige explosie.

De ontploffing in Haret Hreik, waar de militante sjiitische Hezbollah-beweging hoofdkwartier houdt, kostte volgens het ministerie van volksgezondheid zeker vijf mensen het leven. Het ministerie telde twintig gewonden. Dat de explosie erg krachtig was en zich tijdens het spitsuur voltrok doet vrezen dat het daarbij niet blijft. Op straat zouden nog meerdere lijken liggen. Naar de toedracht is het nog gissen. 

Volgens een medewerker van de Libanese veiligheidsdiensten betrof het een aanslag met een autobom. Als deze bron, die zijn naam niet onthuld wil zien, het bij het rechte eind heeft is het de zoveelste bomaanslag van de afgelopen weken. Libanon lijkt te worden meegesleurd in de in een burgeroorlog ontaarde opstand in buurland Syrië, waar soennieten en sjiieten tegenover elkaar staan. 

Hezbollah-zender Al-Manar meldde dat de explosie zich voltrok op 'enkele honderden meters van het politbureau van Hezbollah', maar dat niet het doelwit was. Het televisiestation toonde beelden van dikke rookwolken en brandweerlieden die verscheidene brandende auto's probeerden te blussen op de plek des onheils. Meerdere gebouwen oogden beschadigd en van één pand was de gevel weggeblazen. 

Hezbollah mocht zich in de zuidelijke voorsteden van Beiroet jarenlang onaantastbaar wanen. Sinds de beweging de Syrische president Bashar Assad gewapenderhand te hulp schoot laait het geweld ook in Libanon op. Soennitische medestanders van de Syrische rebellen in Libanon nemen steeds vaker Hezbollah op de korrel. 

© Novum 2014
beiroet
libanon
hezbollah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi