Migranten massaal straat op tegen beleid Israël

algemeen
30
7 jan '14
Duizenden Afrikaanse asielzoekers zijn maandag in de Israëlische stad Tel Aviv in een protestmars naar de ambassades van de Verenigde Staten en enkele Europese landen getrokken.

De betogers wilden zo hun eisen voor recht op werk en een betere behandeling door de Israëlische overheid kracht bijzetten. De immigranten willen een verblijfsvergunning en een eind aan het strenge asielbeleid waardoor asielzoekers in de cel kunnen belanden. De Afrikanen, die vaak in de huishouding werken, hebben voor drie dagen het werk neergelegd. Zondag gingen in Tel Aviv al tienduizend asielzoekers de straat op om lucht te geven aan hun onvrede. 

In de afgelopen jaren zijn tienduizenden Afrikanen, vooral Sudanezen en Ethiopiërs, door verschillende landen naar Israël getrokken. Sommigen zijn gevlucht voor onderdrukking in hun eigen land, anderen zijn vooral op zoek naar werk. De toestroom heeft op sommige plaatsen geleid tot spanningen met de lokale bevolking. Maar Israël kan de migranten niet uitwijzen, omdat zij in hun eigen landen gevaar lopen. 

Niet iedereen in Israël gelooft dat sommige migranten een gevaarlijke situatie in hun thuisland zijn ontvlucht. De locoburgemeester van Tel Aviv ziet hen als gelukszoekers. "Ze zijn geen vluchtelingen", aldus Arnon Giladi. "Ze zijn economische migranten, niks meer." 

© Novum 2014
zionisten
afrika
tel aviv
immigranten
sudan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?