Frankrijk staat verbod 'antisemitische' komiek toe

buitenland
147
7 jan '14
Franse bestuurders mogen de optredens van komiek Dieudonné M'Bala M'Bala, die onder vuur ligt vanwege antisemitische opmerkingen en gebaren, verbieden.

Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls maandag gezegd. Dieudonné begint deze week aan een landelijke tournee. Valls heeft lokale bestuurders ingelicht dat ze shows van Dieudonné mogen verbieden als ze denken dat deze een gevaar voor de openbare orde vormen. Premier Jean-Marc Ayrault liet weten dat een show van Dieudonné in Nantes, waar de eerste minister vroeger burgemeester was, deze week sowieso wordt afgelast. 

Dieudonné is al eerder veroordeeld wegens antisemitisme. De meest recente kritiek kwam naar aanleiding van een opmerking die hij maakte over de Franse joodse radiojournalist Robert Cohen. "Als ik hem hoor praten denk ik 'Patrick Cohen. Hmm. De gaskamers. Zonde...'." 

Een ander heikel punt is de zogenoemde quennelle, een handgebaar dat Dieudonné in zijn shows verwerkt en volgens sommigen antisemitisch is. Bij de quenelle houden mensen een arm en hand gestrekt richting de grond - een soort neerwaartse Hitlergroet - en wordt met de andere arm de schouder gegrepen. 

© Novum 2014
frankrijk
dieudonne mbala mbala
komedie
antisemitisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?