Taliban: geen meisje met bomvest op politie afgestuurd

buitenland
2
8 jan '14
De Taliban hebben niet een meisje met een bomgordel op de Afghaanse politie afgestuurd.

Woordvoerder Qari Yousef Ahamdi ontkende dinsdag dat de Taliban bij de kwestie betrokken zijn en noemde het verhaal overheidspropaganda. "Dit doen we nooit, vooral niet met meisjes", zei Ahamdi. Maandag vertelde de 10-jarige Spozhmai dat haar broer haar een explosievenvest had omgedaan, maar dat ze had geweigerd zich bij een controlepost op te blazen, zoals hij haar had opgedragen. 

Grenspolitie in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand heeft de vader van het meisje gearresteerd en is op zoek naar haar broer Zahir, die volgens het meisje een lokale commandant van de Taliban is. Spozhmai zei dat hij haar had gezegd naar een controlepost te gaan en de politiecommandant te vragen om een lift naar buurprovincie Kunar. 

"Ik stemde in, daarna deed hij me het vest om en zei me de nacht hier door te brengen en in de ochtend te vertrekken", aldus Spozhmai. Nadat het meisje en haar broer de nacht ergens hadden doorgebracht, zei ze dat ze twijfels had gekregen. "Ik zei ik ga niet. Daarna deed hij het vest af en probeerde me over te halen door te zeggen dat zij (de politie, red.) dood zouden gaan en ik zou blijven leven", zei Spozhmai. 

Ze zei dat haar broer vervolgens met de bomgordel vluchtte. De politie zegt haar verhaal te geloven. "De vent met de naam Zahir had de bomgordel en ontsnapte, maar zij was nog altijd daar en toen onze bataljonscommandant haar stem hoorde, werd het gebied omsingeld en dit meisje naar de basis gebracht, waar we allemaal haar verhaal hoorden over hoe ze werd gedwongen tot deze handeling", aldus kolonel Hamidullah Sediqi. 

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de Taliban scherp veroordeeld. Hij zei dat het 'gebruiken van een kind bij een zelfmoordaanslag onislamitisch is en indruist tegen de Afghaanse cultuur en overtuigingen'. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2014
taliban
qari yousef ahmadi
spozhmai
taliban
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?