Amazigh eisen excuses van Marokko voor misdaden in Rif

marokko
301
8 jan '14
Het Amazigh-nieuwjaar staat op 14 januari in het teken van het eisen van gelijkheid op alle niveau's.

Net als voorgaande jaren willen Amazigh-bewegingen tijdens nieuwjaar politieke eisen naar voren halen. Op 12 januari gaan veel Marokkaanse Amazigh de straat op in Agadir op initiatief van organisatie Youda. De organisatoren willen met het protest de oude schuldvraag naar voren halen. Verschillende organisaties willen al jaren excuses van de staat voor misdaden die zijn begaan door het Marokkaans leger in Rif in de jaren 1958 en 1959. 

Een dergelijke stap zou een stap in de goede richting in de verzoening zijn en veel pijnlijke wonden kunnen helen. De relaties tussen Rabat en de Rif-regio's zijn nog allesbehalve optimaal. Youda gaat een stap verder en wil excuses voor 'meer dan vijftig jaar van marginalisering, racisme en vervolging' van de Amazigh. Bovendien eisen ze schadevergoedingen voor burgers die geleden hebben. 

Toekomst De organisatie pleit voor een democratische regionalisering en voor een minimale vorm van zelfmanagement op het gebied van economie en politiek in de regio's Rif, Atlas, Souss, het zuidwesten van Marokko en andere gebieden waarvan bekend is dat er veel Amazigh wonen. Hoewel deze eis schier onmogelijk lijkt is het toch bescheiden in wat andere verenigingen vragen.

© Redactie 2014
marokko
amazigh
youda
berbers
rif
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?