Bomvest-meisje: Allah heeft me niet gemaakt voor zelfmoord

buitenland
20
8 jan '14
Een Afghaans meisje dat van plan was een zelfmoordaanslag te plegen en maandag in Afghanistan werd opgepakt heeft president Hamid Karzai gevraagd haar te helpen een nieuw thuis te vinden.

Dat zei zij in een interview met persbureau AP. Het meisje, Spozhmai, was naar eigen zeggen door haar broer - een commandant bij de Taliban - ertoe aangezet om een aanslag op de politie te plegen. Spozhmai - die volgens de autoriteiten 10 jaar is - werd maandag aangehouden in de provincie Helmand. Ze is overgebracht naar de provinciehoofdstad Lashkargah, waar ze momenteel door de politie wordt beschermd. 

Het meisje heeft een getuigenis afgelegd en de politie zegt haar relaas te geloven. Ze werd door haar broer opgedragen naar een controlepost van de politie te lopen en te vragen om een lift naar een naburige provincie. Vervolgens had ze zich moeten opblazen. Ze bedacht zich echter op het laatste moment. 

Haar broer, naar wie de politie nog altijd op zoek is, ging er volgens Spozhmai vandoor met het bomvest. Terug naar huis gaan is voor Spozhmai geen optie. "Als ik terug ga doen ze weer hetzelfde, dan dwingen ze me het bomvest aan te trekken", zei Spozhmai tegen AP. "Ik ga niet terug. Allah heeft me niet gemaakt om een zelfmoordterrorist te worden." 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2014
afghanistan
hamid karzai
spozhmai
bomvest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?