Verkrachters Marokko mogen niet meer met slachtoffer trouwen

marokko
28
9 jan '14
Verkrachters zullen in de toekomst gewoon voor hun daden berecht worden. Een omstreden wet die hen een uitweg bood wordt afgeschaft.

Een commissie in het parlement heeft een voorstel gepresenteerd om de wet te annuleren. Nieuwsbron Yabiladi spreekt van een overwinning, maar van een oorlog die nog niet gewonnen is. De justitiële commissie in het Huif van Afgevaardigden hield gisteren een stemming over het annuleren van artikel 475 van het wetboek van strafrecht. Daarin geeft het de dader van een verkrachting de mogelijkheid om onder zijn straf uit te komen als hij het slachtoffer huwt. 

Veel families stemmen daarmee in waardoor verkrachters hun straf ontlopen. Veel van deze minderjarige meisjes en vrouwen worden onder druk gezet om de eer te redden. Meisjes die zelfmoord plegen of hiertoe een poging waagden hebben de wet op de agenda gezet. En met resultaat.  

Slag gewonnen Voor mensenrechtenorganisaties is de toekomstige intrekking een overwinning en beloning voor het vele werk. Vooral na de zelfmoord van Amina Filali is er veel ophef ontstaan over de wet. Een plenaire vergadering moet binnen de kortst mogelijke tijd de afschaffing vaststellen. Men verwacht dat de regering van Benkirane dit proces zal versnellen. Deskundigen van een autoritaire organisatie moeten ook even naar de afschaffing kijken. 

Vertraging zou betekenen dat verkrachters elke dag de kans krijgen om aan hun straf te ontsnappen.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2014
marokko
verkrachting
trouwen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi