Bijna 500 doden in broederstrijd rebellen Syrië

buitenland
89
10 jan '14
Bij gevechten tussen met Al-Qaida verbonden jihadisten en een los verband van gematigde tot ultraconservatieve Syrische rebellenbrigades zijn in de afgelopen week in het noorden van Syrië bijna vijfhonderd doden gevallen.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op een netwerk van activisten in Syrië. Van de 482 doden waren 240 rebellenstrijders en waren 157 aangesloten bij Daesh, een extremistische groep die veel Syriërs in de afgelopen maanden tegen zich in het harnas heeft gejaagd door zijn brute methoden en strenge uitleg van de islamitische wet. 

De overige 85 doden waren burgers, zegt het Observatorium. De tegenstanders van Daesh hebben in de afgelopen week in verschillende delen van de provincies Aleppo, Idlib, Hama en Raqqa terreinwinst op hun rivalen behaald, hoewel de Al-Qaida-groep zich heeft weten te hergroeperen en een deel van de verliezen heeft goedgemaakt. 

Daesh en het eveneens met Al-Qaida verbonden Nusra Front werkten aanvankelijk samen met de gematigder rebellen. De extremisten toonden zich geoefende en efficiënte strijders. Zij willen echter niet alleen van president Bashar Assad af, maar ook een islamitische staat stichten. 

© Novum 2014
al-qaida
jihad
syrië
arabische lente
nusra
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?