Wonden schokkende zaak Marokkaans dienstmeisje opengereten

marokko
17
10 jan '14
Het proces van de jonge Fatima, die door haar werkgevers werd gedood, is uitgesteld door de afwezigheid van een getuige.

De 14-jarige Fatima werd in maart 2013 met spoed overgebracht naar een ziekenhuis met brandwonden aan haar gezicht en handen. Een aantal van deze wonden waren derdegraads. Een vrouw, die Fatima als dienstmeisje in dienst nam in Agadir, is de hoofdverdachte en staat terecht voor het slaan en verwonden tot de dood volgde. Zij riskeert een celstraf van 10 tot 20 jaar. De vrouw was werkzaam bij het ministerie van onderwijs terwijl haar man politieagent is. 

De verdachte - van wie de naam niet is vrijgegeven - ontkende de aantijgingen en zegt ook niet op de hoogte te zijn van de leeftijd van het meisje. Volgens de Marokkaanse wet mogen kinderen onder de 15 jaar niet werken. Tot 18 jaar hebben werkgevers zelfs een vergunning nodig om een jong iemand in dienst te nemen. 

Proces De hoorzitting die gisteren plaatsvond werd uitgesteld omdat de behandelend arts van Fatima niet aanwezig kon zijn. Human Rights Watch heeft zich ook in de zaak gemoeid en vroeg de autoriteiten om een einde te maken aan de werving en exploitatie van kinderen als huishoudpersoneel. Veel van deze meisjes worden vaak geslagen, geslagen, krijgen nauwelijks geld en soms krijgen ze zelfs te weinig eten. 

Een wetsvoorstel is ingediend voor het verbod van minderjarig huishoudpersoneel. Het parlement heeft deze wet nog niet aangenomen. Volgens rapporten werken tussen de 60.000 en 80.000 jonge meisjes als dienstmeisje in Marokko.

© Redactie 2014
marokko
dienstmeisje
agadir
fatima
moord
schokkend
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?