Regering Nederland prijst oorlogsmisdadiger Sharon na dood

algemeen
165
11 jan '14
De zaterdag overleden oud-premier van Israël Ariel Sharon was omstreden, maar heeft ook moedige stappen gezet richting 'vrede' in de regio.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een reactie namens de Nederlandse regering. "Sharon was een man die zijn leven in dienst stelde van de veiligheid van Israël, als militair en politicus", schrijft Timmermans. "Israël verliest in hem een staatsman." De Nederlandse regering wenst Sharons nabestaanden en de Israëlische bevolking sterkte met het verwerken van het verlies. 

PVV-leider Geert Wilders noemt Sharon een held en een uitmuntend generaal en politicus. "Heb hem vaak mogen ontmoeten. Gecondoleerd Israël en familie", laat hij weten via Twitter. Wilders heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) gevraagd Sharon dinsdag te herdenken in de Tweede Kamer. Volgens hem heeft Van Miltenburg gezegd er serieus naar te kijken. 

SGP-leider Kees van der Staaij omschrijft Sharon als een 'markante en karaktervolle Israëlische politicus'. "Hij heeft jarenlang zijn stempel gezet op de Israëlische politiek en velen geïnspireerd", meldt ook hij via Twitter. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma stelt dat met Sharon een complexe politicus sterft 'die een grote stempel drukte op Israël en de Palestijnse gebieden'. 

Directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt Sharon een 'roemrucht persoon die in zijn leven hele grote dingen heeft gedaan, bijvoorbeeld op militair gebied'. Toch kreeg Sharon volgens haar ook terecht veel kritiek te verduren. "Onder zijn commandoschap is destijds in Libanon niet op tijd ingegrepen toen christelijke falangisten huishielden in twee Palestijnse vluchtelingenkampen", zegt zij over de christelijke milities die Israël steunden toen dat land in 1982 Libanon binnenviel en die in de kampen in Beiroet een bloedbad aanrichtten. 

"Niet alleen internationaal, maar ook binnen Israël is hem dat op veel kritiek komen te staan." Daarnaast maakte Sharon de provocerende wandeling over de Tempelberg, die het startsein was voor de tweede intifada, geeft Voet aan. "Maar daarna werd hij premier van Israël en zag hij in dat vrede met de Palestijnen moest worden bewerkstelligd." Voet denkt dat als Sharon acht jaar geleden geen hersenbloeding had gehad, het vredesproces wel eens in een ander stadium had kunnen zijn. 

"Hoe anders, dat blijft koffiedik kijken. Maar hij was een van de weinigen van de oude garde met voldoende vertrouwen en draagvlak binnen de bevolking." Voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee laat echter een ander en realistischer geluid horen. Hij vindt het jammer dat Sharon nu uiteindelijk niet wordt vervolgd voor gepleegde of mogelijk gemaakte oorlogsmisdaden. 

Hij verwijst daarbij ook naar de daden van de christelijke milities. Een Israëlische onderzoekscommissie hield Sharon uiteindelijk indirect aansprakelijk voor het bloedbad zelf. De andere doden die vielen bij de oorlog in Libanon zijn volgens Lankamp rechtstreeks op het conto van het leger te schrijven, aldus Lankamp. "Mensen die verdacht worden van oorlogsmisdaden, verdienen een proces." 

Daarbij was Sharon een van de 'founding fathers' van het kolonisatiebeleid, stelt Lankamp. 

© Novum 2014
ariel sharon
zionisten
timmermans
geert wilders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?