Rebellen Syrië maken elkaar af: 700 doden

buitenland
9
13 jan '14
Gevechten tussen verschillende rebellengroepen in het noorden van Syrië hebben de afgelopen negen dagen aan zeker zevenhonderd mensen het leven gekost.

Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd. De gevechten tussen met Al-Qaida verbonden jihadisten en een los verband van gematigde tot ultraconservatieve Syrische rebellenbrigades braken uit in steden en dorpen in ten minste vier van de provincies in het noorden van het land die in handen van de oppositie zijn. De strijd tussen rebellen en de regering wordt inmiddels door de bloedige broedertwisten overschaduwd. 

Sinds het begin van de interne strijd op 3 januari zijn zeker 697 mensen omgekomen, aldus het Observatorium. Het gaat om zo'n zeshonderd rebellen en ongeveer honderd burgers. De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS), een extremistische groep met banden met Al-Qaida, heeft in de afgelopen maanden veel Syriërs tegen zich in het harnas gejaagd door zijn brute methoden en strenge uitleg van de islamitische wet. 

ISIS en het eveneens met Al-Qaida verbonden Nusra Front werkten aanvankelijk samen met de gematigder rebellen. De extremisten toonden zich geoefende en efficiënte strijders. Zij willen echter niet alleen van president Bashar Assad af, maar ook een islamitische staat stichten. Assad heeft onlangs laten weten blij te zijn met de onderlinge strijd van de rebellen.

© Novum 2014
syrië
arabische lente
assad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?