Uitgehuwelijkt Turks meisje (14) dood

buitenland
73
13 jan '14
Een meisje van slechts veertien jaar - dat op haar elfde werd uitgehuwelijkt - is kort na haar bevalling van een tweede kind omgekomen door een geweerschot.

Op 12-jarige leeftijd kreeg het meisje haar eerste kind en al snel werd ze weer zwanger. Vlak na de geboorte van haar tweede kind overleed de baby, meldt Dogan. Enkele dagen na de bevalling werd de tienermoeder dood gevonden in haar slaapkamer. Ze had een kogelwond in haar lichaam. Het meisje woonde bij haar schoonfamilie in Siirt. Op het moment van haar dood was haar man niet thuis, omdat hij enkele maanden geleden het leger in ging om zijn dienstplicht te vervullen. 

Depressie Haar schoonfamilie laat weten dat het jonge meisje depressief werd toen ze haar kind verloor. Het ziet ernaar uit dat ze zelfmoord heeft gepleegd. De Turkse Unie van vrouwelijke advocaten luidt na de moord de noodklok. Volgens de vereniging is een op de vier bruiden in Turkije officieel nog kind. De leeftijdsgrens om te trouwen is wel omhoog gegaan van 15 naar 17. 

Mensenrechtengroepen pleiten voor een verhoging naar 18 jaar. Veel Turken die jonger willen trouwen of hun kinderen willen uithuwelijken laten zich echter niet afschrikken door de grens.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2014
turkije
huwelijk
uitgehuwelijkt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?