Wilders krijgt zijn zin niet: geen herdenking voor oorlogsmisdadiger Sharon

algemeen
33
13 jan '14
De Israëlische ex-premier Ariel Sharon wordt dinsdagmiddag niet herdacht in de Tweede Kamer.

Dat heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) besloten. Wel stuurt zij namens de Tweede Kamer een condoleancebrief naar de ambassadeur van Israël, laat haar woordvoerder maandagmiddag weten. Geert Wilders had aangedrongen op een herdenking. De PVV-leider was maandag ook aanwezig bij de begrafenis van Sharon. Ook de SGP is voorstander van een herdenking. Volgens Van Miltenburg past het besluit om Sharon niet te herdenken 'binnen de hiertoe gemaakte beleidslijnen voor herdenkingen'. 

Daarin staat dat alleen zittende staatshoofden van landen waarmee Nederland nauwe bondgenootschappelijke betrekkingen onderhoudt worden herdacht. De SGP vindt de gang van zaken niettemin vreemd, laat een woordvoerder weten. Hij wijst erop dat recentelijk wel Nelson Mandela is herdacht in het parlement, in aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD). De voormalig president van Zuid-Afrika was bij zijn overlijden geen zittend staatshoofd meer. 

Wat fractieleider Kees van der Staaij betreft had er daarom opnieuw een uitzondering gemaakt kunnen worden. Hij laat de kwestie echter rusten, meldt zijn woordvoerder. "We hebben er geen behoefte aan om ruzie te maken over een herdenking." Een woordvoerder van Van Miltenburg wil alleen kwijt dat het besluit is genomen na overleg met de afzonderlijke fracties. 

Arie Slob van de ChristenUnie laat op Twitter weten dat met hem niet is gesproken over het besluit. Slob geeft aan geen bezwaren te hebben tegen een herdenking. Ook hij verwijst naar Mandela. 

© Novum 2014
zionisten
ariel sharon
herdenking
tweede kamer
pvv
geert wilders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?