VN: geweld kolonisten tegen Palestijnen verviervoudigd

buitenland
6
15 jan '14
Het aantal aanvallen van joodse kolonisten op Palestijnen is de afgelopen acht jaar verviervoudigd.

Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De cijfers schragen de beweringen dat Israëlische veiligheidsdiensten grotendeels gefaald hebben bij het indammen van het geweld. Sinds 2006 hebben er 2100 aanvallen op Palestijnen plaatsgehad, aldus het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken. In 2006 hadden er 115 vijftien aanvallen plaats, in 2013 was dit opgelopen tot 399. 

Prijskaartjes Bij het geweld vonden tien Palestijnen en 29 kolonisten de dood. Meer dan zeventienhonderd Palestijnen raakten gewond bij gevechten, tegenover 324 kolonisten en 37 militairen. Het geweld wordt ook wel omschreven als 'prijskaartjes'. Olijfbomen worden omgehakt, moskeeën worden beklad en Palestijnse boeren worden in elkaar geslagen. Dit soort aanvallen zijn volgens de kolonisten de 'prijs' die de Israëlische regering betaalt voor het beleid dat in hun ogen kolonisten benadeelt. 

Israëlische politici hebben het geweld herhaaldelijk veroordeeld - de minister van defensie Moshe Yaalon noemde het zelfs terrorisme - en het leger heeft gezegd dat Israëlische militairen strikte orders hebben het geweld de kop in te drukken. Toch menen critici dat de Israëlische regering slap optreedt tegen de kolonisten, niet in de laatste plaats, omdat in de Israëlische regering veel politici zitten die aan de kant van de kolonisten staan. 

Geen aanklachten Veel Palestijnen menen dat de geweldscampagne van de kolonisten past in het beleid van Israël om de controle over de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Het Israëlische leger bestuurt de Westoever en militairen zijn meestal de eersten die op een incident afkomen. De Israëlische politie richt zich vooral op Israëlische burgers en doet onderzoek naar geweld door kolonisten. 

Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din komt het in slechts 8,5 procent van de gevallen tot een aanklacht. In andere gevallen konden er geen verdachten of voldoende bewijs worden gevonden. "Er wordt niet genoeg druk uitgeoefend door de premier, de minister van defensie en de minister van binnenlandse zaken om dit te voorkomen", aldus Gadi Zohar, een voormalige commandant van het Israëlische leger. 

© Novum 2014
palestina
zionisten
kolonisten
vn
geweld
mensenrechten
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?