Zionist Netanyahu klaagt over terechte kritiek

buitenland
2
17 jan '14
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag de kritiek op de Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden hypocriet genoemd.

Volgens hem slaat de bewering dat bouwprojecten in de bezette gebieden vrede in de weg staan nergens op. Israël en de Palestijnen hebben in juli het vredesoverleg hervat. De Israëlische regering heeft felle kritiek gekregen, omdat ze tijdens het overleg gewoon door ging met bouwen in de nederzettingen. Inmiddels wonen er meer dan een half miljoen mensen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. 

Hoewel de Palestijnen bij aanvang van de vredesgesprekken hun eis voor een einde aan alle bouwactiviteiten in de nederzettingen lieten varen, zeggen ze toezeggingen van Israël te hebben gekregen dat terughoudendheid zou worden betracht. Inmiddels heeft Israël echter diverse plannen voor de bouw van duizenden nieuwe woningen in de nederzettingen goedgekeurd. 

De Palestijnen menen dat de nederzettingen in strijd met de wet zijn. Hierin worden ze gesteund door veel landen en de Verenigde Naties. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei kortgeleden nog dat de kwestie vragen oproept over de toewijding van Israël aan het vredesproces. Netanyahu houdt vol dat het voortzetten van bouwprojecten in bestaande nederzettingen 'onderdeel van de afspraken was' toen het overleg werd hervat. 

'Hypocriet' Hij zette dan ook vraagtekens bij de motieven van critici. "Ik denk dat dit loze beweringen zijn", zei hij op een persconferentie. "Ik vind het hypocriet." Netanyahu richtte zijn pijlen vooral op de Europese Unie, die uitgesproken kritiek had op de bouwprojecten. Donderdag riepen diverse lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië, de Israëlische ambassadeur op het matje om hun ongenoegen over de bouwactiviteiten kenbaar te maken. 

De Israëlische premier vroeg zich af waarom de EU protesteert tegen de bouw 'van een paar huizen', maar geen Palestijnse diplomaten ondervraagd over de wandaden van de Palestijnen. "Wanneer heeft de EU de Palestijnse ambassadeurs bij zich geroepen om te klagen over het oproepen tot vernietiging van Israël? Ik denk dat het tijd is deze hypocrisie te stoppen. 

Ik denk dat het tijd is om de balans te herstellen en de discussie eerlijk te laten verlopen. Deze onbalans en de vooringenomenheid jegens Israël brengt de vrede niet dichterbij. Ik denk zelfs dat het vrede alleen maar verder buiten bereik brengt." 

© Novum 2014
zionisten
benjamin netanyahu
palestina
oost-jeruzalem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?