Overloper geeft duizenden foto's doden Syrië vrij (video)

buitenland
42
21 jan '14
Een Syrische overloper heeft bewijzen van stelselmatige martelingen en executies van elfduizend gevangenen het land uitgesmokkeld, melden de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse omroep CNN maandag.

Drie vooraanstaande juristen die de bewijzen hebben ingezien, stellen dat ze kunnen bijdragen aan vervolging van Syrische regeringsfunctionarissen wegens oorlogsmisdaden. De overloper, om veiligheidsredenen aangeduid als Caesar, werkte als fotograaf bij de militaire politie. Hij was geen getuige van martelingen of executies, maar moest foto's van overledenen maken, soms van wel vijftig op een dag. 

Hij smokkelde de digitale foto's op geheugensticks naar een contactpersoon bij de Syrische Nationale Beweging, een verzetsgroep die gesteund wordt door de Golfstaat Qatar. Caesar is gedurende enkele dagen ondervraagd en geloofwaardig bevonden door Desmond de Silva, Geoffrey Nice en David Crane, respectievelijk voormalig hoofdaanklager bij het speciale hof voor Sierra Leone, voormalig hoofdaanklager in het proces van wijlen Slobodan Milosevic en de aanklager van de vroegere Liberiaanse president Charles Taylor bij het hof voor Sierra Leone. 

Hun rapport van 31 pagina's wordt beschikbaar gesteld aan de Verenigde Naties, regeringen en mensenrechtengroepen. aldus The Guardian. 

© Novum 2014
arabische lente
syrië
cnn
caesar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?