Proces Badr Hari na maanden hervat

marokko
3
22 jan '14
Badr Hari staat vanaf woensdag weer voor de rechter. De Amsterdamse rechtbank heeft ook donderdag en maandag gereserveerd voor het spraakmakende proces.

Het Openbaar Ministerie spreekt zijn strafeis volgens de planning woensdagmiddag uit. Het proces tegen de 29-jarige kickbokser werd in oktober opgeschort omdat het strafdossier was uitgelekt. In december bleek dat Everink het strafdossier aan Brandpunt-journalist Dirk Bayens had gegeven. Hari's advocaat Bénédicte Ficq, die aangifte heeft gedaan, wil beiden hierover verhoren. 

De Amsterdamse rechtbank moet beslissen of die verhoren mogen plaatsvinden. Naar verwachting valt dat besluit woensdag. Daarna staat het requisitoir op de agenda, met daarin de strafeis. Donderdag is vrijgemaakt voor het pleidooi van de advocaten en maandag komen de eisen die de benadeelde partijen hebben aan de orde. Of het schema daadwerkelijk zo wordt afgewerkt is nog de vraag. 

Hari wordt verdacht van een serie mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, waaronder een poging tot doodslag op zakenman Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation White in de Amsterdam Arena in juli 2012. Eerder hoefde Everink niet te komen omdat hij dat volgens zijn psychiater niet aankan. Volgens Everinks raadsman Alexander de Swart heeft hij zich laten overhalen door Bayens' belofte dat hij met de stukken een getuige ertoe kon bewegen een verklaring af te leggen. 

Als het aan de advocaat en het OM ligt wijzen de rechters het verzoek tot het horen van Everink af. Acht van de negen aanklachten op de tenlastelegging zijn in oktober besproken. De behandeling van de molestatie van Everink is nog niet afgerond. Hari beriep zich op zijn zwijgrecht. Ook de 36-jarige medeverdachte Ferhat Y. uit Eindhoven was niet erg spraakzaam. In de zaak zijn ongeveer vijftig getuigen gehoord. 

Volgens de politie ging Y. op de uitkijk staan om pottenkijkers tegen te houden. Y. heeft ondanks getuigen die het tegendeel beweren ontkend dat hij heeft geslagen. Badr Hari verklaarde eerder dat hij Everink een klap met de buitenkant van zijn hand gaf, omdat de miljonair zijn vriendin Estelle Cruijff had beledigd. De zakenman zou hebben gevraagd of het geld van Estelles ex Ruud Gullit op was. 

Verder is duidelijk dat Everink heeft gezoend met een Belgische vrouw, wat mogelijk tot irritaties leidde. De rechtbankvoorzitter opperde in oktober dat Y. mogelijk plannen met haar had. De zakenman werd mishandeld toen hij terugkwam van de wc. Hij kreeg een kopstoot, werd geslagen en geschopt en liep naast ernstig beenletsel breuken op in zijn gezicht. Een aantal getuigen heeft verklaard dat Hari een van de schoppers was. 

Op de laatste zittingsdag in oktober kwamen Hari's persoonlijke omstandigheden aan de orde. Uit psychologisch onderzoek is volgens de Amsterdamse rechtbank gebleken dat de vechtsporter narcistische trekken heeft, maar geen psychopaat is. De kans dat hij opnieuw in de fout gaat wordt laag tot gemiddeld ingeschat. Hari heeft ongeveer een halfjaar in voorarrest doorgebracht. 

De kickbokser kreeg eerder werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen opgelegd voor delicten met wapens en drugs. Ook is hij eerder bestraft voor bedreiging. De reclassering beoordeelt Hari's eerdere contacten met justitie als een fout in zijn leerproces en een gevolg van gebrekkige begeleiding. Volgens de psycholoog met wie Hari heeft gesproken kampt hij met overwaardering van zijn zelfgevoel, waardoor zijn impulsregulatie tekort kan schieten. 

Ook zou hij weinig op zijn eigen gedrag reflecteren. "Verder bent u wel gezond, u bent een normaal mens", besloot de rechter. Het advies van de reclassering is om Hari verplicht te laten behandelen bij De Waag, een instelling die therapie verzorgt aan mensen die grensoverschrijdend gedrag vertonen. Hari is bereid mee te werken aan het voorgestelde plan van aanpak, zei de rechter in oktober. 

© Novum 2014
marokko
badr hari
rechter
amsterdam
proces
koen everink
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi