Franse komiek opgepakt na mishandeling deurwaarder

buitenland
5
22 jan '14
De omstreden Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala is woensdagmiddag aangehouden in verband met mishandeling van een deurwaarder.

Dat meldden Franse media. De deurwaarder was maandag naar de woning van Dieudonné getogen om achterstallige belasting en onbetaalde boetes te innen. Daarop zou hij zijn beschoten met een rubberkogel. Dieudonné ligt in Frankrijk onder vuur omdat hij antisemitische opmerkingen en gebaren in zijn shows zou verwerken. Een aantal burgemeesters, onder wie die van Nantes, besloot optredens van de komiek te verbieden omdat deze een gevaar voor de openbare orde zouden vormen. 

Dieudonné ging in beroep, maar het verbod werd uiteindelijk bekrachtigd door de Franse Raad van State. De cabaretier wordt in Frankrijk gehekeld om zijn antisemitische uitspraken en de introductie van het handgebaar 'quenelle'. Daarbij worden een arm en hand richting de grond gestrekt, waarbij de andere arm de schouder grijpt. Het wordt ook wel omschreven als een omgekeerde Hitlergroet. 

Aanhangers van de komiek vragen zich echter af waarom er zo hard en snel wordt opgetreden nu het om vermeende antisemitisme gaat. Ook vragen ze zich af waarom kunstenaars andere bevolkingsgroepen best mogen beledigen omdat het een vrijheidsexpressie is. In het geval van 'jodenhaat' liggen de verhoudingen blijkbaar anders.

© Novum 2014
dieudonné mbala mbala
frankrijk
komiek
antisemitisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi