'Examendieven moeten 100.000 euro dokken'

algemeen
7
23 jan '14
Het College voor Examens eist een schadevergoeding van de schuldigen van de examendiefstallen op het Rotterdamse Ibn Ghaldoun.

Dat laat een woordvoerder woensdag weten. Het college heeft een schadepost van zeker honderdduizend euro. Hoe hoog de eis precies wordt, is nog niet bekend. De extra kosten zijn gemaakt doordat het vwo-examen Frans op internet werd gezet. Het college zorgde ervoor dat leerlingen een dag later dan de oorspronkelijke datum alsnog examen konden doen, maar daarvoor moesten wel nieuwe opgaven worden gemaakt, geproduceerd en gedistribueerd. 

Het schadebedrag is daarna nog opgelopen doordat spijtoptanten die examens hadden ingezien laten een nieuwe kans kregen. Het college brengt de precieze kosten nog in kaart. De eis is in ieder geval geen onderdeel van het strafproces. De organisatie wil eerst de uitkomst van het proces afwachten. 

De elf leerlingen die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal moeten maandag weer voor de rechter verschijnen. Van de elf verdachten waren er acht eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun. Twee van hen zijn minderjarig, zij waren 15 en 16 jaar oud ten tijde van de fraudezaak. In totaal bleken 27 eindexamens te zijn ontvreemd. 

© Novum 2014
college voor examens
ibn ghaldoun
examendiefstal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?