Familie mag in parlement haat verkondigen na bezoek aan Marokko (video)

marokko
24
23 jan '14
Vorige week kreeg en gezin in het Canadese Quebec de tijd en ruimte om in het parlement xeno- en islamofobe uitlatingen te doen.

Het Nationaal Assemblee in Montreal organiseerde een openbare hoorzitting over een kwestie die we steeds vaker terug zien. Ook in Canada willen sommige politieke partijen religieuze symbolen in de ban doen. De manier waarop ze dit voor elkaar willen krijgen is ronduit stuitend. De sprekers - die niet zouden misstaan in het beeld van de gemiddelde PVV-stemmer - spraken naar aanleiding van een bezoek aan Marokko. Voor hun zijn de meest verachtelijke dingen op aarde Marokko, de douane, de islam en moslims. 

Reis Genevieve Caron zegt verrast te zijn door haar bezoek aan een moskee tijdens haar reis in Marokko. De begrippen hygiëne en reinheid zijn haar onbekend: 'We kregen te horen dat we onze schoenen moesten uit doen toen we binnenkwamen. Wat bedoel je? Waarom moeten we dit doen?', vroeg ze zich af. Terugkijkend op de verhouding tussen mannen en vrouwen reikt haar beeld niet verder dan een stuk stof: 'Vrouwen zijn gescheiden van mannen door een gordijn.'

Haar man Pineault was eveneens ontevreden, zeker toen een Marokkaan hem benaderde met uitingen over de islam. 'Er waren te veel minaretten waar muezzins meerdere keren per dag te horen waren. Dat is zeer vervelend', zei hij. 

Wetsvoorstel Het wetsvoorstel omvat het verbod op alle religieuze symbolen voor ambtenaren. Denk daarbij aan het kruis, een joods keppeltje en de hoofddoek. In tegenstelling tot het kruis en een keppeltje is de hoofddoek regelmatig te zien bij ambtenaren. Deze vrouwen zullen dan ook het hardst getroffen worden.

© Redactie 2014
marokko
canada
quebec
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?