'Bewijs tegen Badr Hari deugt niet'

marokko
18
23 jan '14
Het bewijs tegen Badr Hari is in veel gevallen verkeerd geïnterpreteerd en weerlegbaar.

Dat betoogden Hari's advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf donderdag in hun pleidooi. Het Openbaar Ministerie eiste woensdag vier jaar celstraf, waarvan een voorwaardelijk, tegen de 29-jarige kickbokskampioen voor een serie geweldsincidenten. De rol van Hari was volgens de raadslieden in veel gevallen juist sussend en bemiddelend, terwijl het OM hem juist een 'terroriserende' factor in het Amsterdamse uitgaansleven noemde. 

Ficq vulde een groot deel van de dag met pogingen getuigenverklaringen en bewijsmateriaal tegen de kickbokser in de zaak van de mishandeling van zakenman Koen Everink onderuit te halen. Volgens de raadsvrouw is voor het leeuwendeel van de aanklachten geen overtuigend bewijs, maar heeft justitie zich laten leiden door een tunnelvisie met als beoogd doel de veroordeling van Hari. Ficq stelde dat vrijwel alle feiten op de tenlastelegging - acht geweldsincidenten - vrijspraak moet volgen. 

Wat betreft de mishandeling van Everink tijdens dancefeest Sensation White wil zij dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard vanwege onregelmatigheden in het politieonderzoek. Het OM heeft een aantal fouten erkend, maar beoordeelt die niet als cruciaal. Ficq vindt het daarnaast onbestaanbaar dat het OM geen vraagtekens zet bij de verklaringen van Everink, die vanwege zijn drankgebruik en tijdelijke bewusteloosheid veel herinneringen zou hebben gereconstrueerd met hulp van anderen. 

Ook de overtuiging van het OM dat de mishandeling in skybox 233 in de Arena was gepland bestrijdt Ficq. Die is volgens haar alleen gebaseerd op de verklaring van een barmeisje dat werd weggestuurd. De advocaat betoogde dat haar vertrek niet relevant en toevallig was. Voor het medeplegen van de mishandeling van Everink is volgens de raadsvrouw ook geen bewijs. Alleen van Hari's medeverdachte Ferhat Y., tegen wie twintig maanden is geëist, staat vast dat hij Everink echt heeft mishandeld, zei ze. 

Hun verklaringen zijn tegenstrijdig, dus van samenwerking kan volgens Ficq geen sprake zijn geweest. Bovendien heeft Hari Y. een bloedneus geslagen, wat volgens haar de gevonden bloedsporen van de vechtsporter verklaart. Het enige waarvoor hij kan worden veroordeeld is de 'corrigerende tik' die Hari heeft bekend, aldus Ficq, die dat eenvoudige mishandeling noemde. Ficqs collega Marnix van der Werf liep de andere mishandelingen waarvan Hari wordt verdacht langs. 

Ook hij zaaide twijfel over de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen en bewijzen waarop het OM zich baseert. Voor de beweerde rol van Hari in de gebeurtenissen in uitgaansgelegenheden als Jimmy Woo, Club Air, Cooldown Cafe en Blinq zijn geen betrouwbare getuigenverklaringen afgelegd, betoogde Van der Werf. Ook veiliggestelde camerabeelden leveren onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van Hari, is het oordeel van de advocaat, die voor vrijwel alle feiten vrijspraak vroeg. 

De rechtbank doet naar verwachting over ruim twee weken uitspraak. 

© Novum 2014
marokko
badr hari
bewijs
benedicte ficq
koen everink
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?