Doodstraf voor man die beweert profeet Mohammed (vzmh) te zijn

buitenland
44
24 jan '14
Een aan paranoïde schizofrenie lijdende Brit is in Pakistan ter dood veroordeeld omdat hij beweerde de profeet Mohammed te zijn.

De advocaat van Mohammed Asghar tekent beroep aan, zegt Sarah Belal van het Rechtvaardigheidsproject Pakistan. Volgens de burgerrechtenorganisatie is de ware reden voor de strafzaak een huurconflict tussen Asghar en de aangever. De openbaar aanklager spreekt tegen dat Asghar, die van Pakistaanse komaf is, een psychische aandoening heeft. De arts die de veroordeelde ooit in Edinburgh behandelde schreef echter al in 2011 dat deze leed aan de paranoïde variant van schizofrenie. 

Asghar verkeert in de waan dat de Britse en Pakistaanse regering hem willen knechten en gebruiken, stelde zijn behandelaar destijds vast in een brief die het Rechtvaardigheidsproject Pakistan heeft overlegd. De geesteszieke Brit keerde in 2010 terug naar het land waar zijn wortels liggen. Daar kreeg hij het echter aan de stok met een huurder. Die deed vervolgens aangifte van godslastering. 

De doodstraf wordt in Pakistan al jaren niet meer voltrokken. Belal zegt echter te vrezen voor Asghars veiligheid in de gevangenis. Hij zou in de cel al eens hebben geprobeerd een eind aan zijn leven te maken. De strenge Pakistaanse wetten tegen godslastering worden regelmatig aangegrepen om alledaagse ruzies te beslechten, klagen criticasters.

© Novum 2014
pakistan
brit
profeet mohammed
sarah belal
mohammed asghar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?