Meer problemen dan gedacht bij Ibn Ghaldoun

algemeen
79
25 jan '14
De examendiefstal op de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam lijkt het gevolg van een lange reeks misstanden.

Leraren van de school werden weggepest, er werd fraude gepleegd met proefwerken en leerlingen wilden geen Nederlands volgen 'omdat zij het vak niet nodig hebben'. Dat blijkt uit het strafdossier van de rechtszaak die maandag begint, schrijft het AD zaterdag. De leerlingen van de vwo-eindexamenklas van de school stonden boven de wet 'omdat de klas de eindstreep moest halen'. 

De twintig jongens en meisjes werden gezien als het prestigeklasje van de school, schrijft het AD. De meeste leerlingen zouden niet thuishoren op het vwo qua leerniveau en schoolprestaties. Ze waren 'aartslui' en zouden in en buiten de klas niks aan school doen. Uit de stukken blijkt dat de leerlingen hoe dan ook moesten slagen om de naam van de school hoog te houden. 

Ze mochten spieken en onderhandelen over behaalde resultaten. Leraren die hier niet aan mee wilden werken, werden onder druk gezet of beschuldigd van racisme. Nederlandse boeken wilden leerlingen niet lezen, omdat deze 'pervers' zouden zijn. Ook zou het niet de eerste keer zijn dat examenfraude werd gepleegd. 

In andere jaren waren resultaten soms ook 'opmerkelijk hoog', schrijft de krant. Elf leerlingen staan maandag terecht voor de examendiefstal van afgelopen zomer. Het is de grootste schoolfraude uit de Nederlandse geschiedenis. 

© Novum 2014
ibn ghaldoun
rotterdam
examen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?