Nederlandse oud-militair traint strijders in Syrië

algemeen
43
27 jan '14
Een Nederlandse oud-beroepsmilitair die al langer in Syrië vecht en daar jihadstrijders traint zegt dat hij niet van plan is terug naar Nederland te keren.

"Ik ben naar Syrië gekomen voor Syrië. Niet om te leren hoe je bommen maakt en dan terug te gaan", vertelt hij zondagavond in Nieuwsuur. Het is voor het eerst dat een Nederlandse jihadstrijder zich in Syrië heeft laten interviewen en filmen, meldt de nieuwsrubriek. Het programma heeft sinds acht maanden contact met voormalig landmachtsoldaat Yilmaz. Hij ging in 2012 naar Syrië om te vechten tegen het regime van president Bashar Assad. 

Yilmaz ontkende aanvankelijk dat hij Nederlander is. "Als het Nederlandse leger een eenheid of soldaten zou sturen om het Syrische volk te helpen, zou ik me meteen aanmelden", liet Nieuwsuur optekenen. "Maar niemand doet iets. Dus als iemand dan wel iets doet om te helpen en iets te betekenen, is dat dan een probleem? Ben ik dan een verrader? Dat slaat nergens op." 

Veel strijders hebben volgens Yilmaz geen plannen om geweld te plegen in hun land van herkomst, als ze al terugkomen. "Het klinkt misschien hard, maar we zijn gekomen om te sterven. Dus teruggaan is niet iets waar we ons mee bezighouden. Waarom zou ik aan Nederland denken? Dat hoofdstuk is afgesloten." 

Wel mist hij zijn familie en kapsalon. De vragen aan Yilmaz zijn door een tussenpersoon gesteld, omdat het in Syrië nu te gevaarlijk is voor buitenlandse journalisten. De Nederlander zette de afgelopen maanden filmpjes van zijn belevenissen op Instagram. Hij filmde ook zijn verwondingen toen een scherpschutter hem in zijn hand raakte. 

In Syrië zijn momenteel ongeveer 120 Nederlandse strijders actief, schat de AIVD, die bang is dat zij bij terugkeer in Nederland een gevaar vormen voor de samenleving. 

© Novum 2014
syrië
arabische lente
yilmaz
bashar assad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi