Snowden vreest: ze willen me doden

buitenland
5
27 jan '14
Klokkenluider en voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA Edward Snowden vreest dat vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering hem willen vermoorden.

Hij zei dit in een interview dat zondagavond door de Duitse omroep ARD werd uitgezonden. Snowden baseerde zijn uitspraak op een artikel op Buzzfeed, waarin stond dat NSA-medewerkers en defensiefunctionarissen hem graag dood zouden zien. Een medewerker van het Pentagon noemde Snowden daarin de grootste verrader uit de Amerikaanse geschiedenis. Interviewer Hubert Seipel zei dat Snowden op hem een 'bezorgde, maar tegelijk ook ontspannen' indruk maakte. 

Seipel sprak de 30-jarige Snowden in december in Moskou voor het eerst en nam hem het interview afgelopen donderdag af. Snowden zei in het interview dat de NSA zich ook bezighoudt met het bespioneren van bedrijven. Hij zei dat als een bedrijf als Siemens informatie zou hebben waarbij de Verenigde Staten baat zouden hebben - maar die niks met nationale veiligheid te maken heeft - de NSA die informatie toch zou gebruiken. 

Snowden zei ook dat hij geen NSA-documenten meer in bezit heeft. Hij zei dat hij alles wat hij had aan een selecte groep journalisten heeft doorgegeven en geen invloed meer heeft op wat er verder nog naar buiten komt. De onthullingen van Snowden over het geheime afluisterprogramma hebben de betrekkingen van Washington met belangrijke bondgenoten waaronder Duitsland geschaad. 

Hij heeft asiel gekregen in Rusland. Volgens Seipel is Snowden bezig Russisch te leren. De ARD-verslaggever zei verder niets te kunnen zeggen over waar hij precies met Snowden gesproken heeft en of Snowden nu voor een Russisch internetbedrijf werkt, zoals sommige media onlangs hebben bericht. 

© Novum 2014
snowden
nsa
duitsland
rusland
privacy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?