Snikkende Safae K.: 'Ik heb die dingen niet gestolen'

algemeen
136
28 jan '14
De enige meerderjarige vrouwelijke verdachte in de examenfraudezaak had naar eigen zeggen maar een klein aandeel in de zaak.

De 19-jarige verdachte ontkende dinsdag voor de rechtbank in de kluiskamer te zijn geweest. Volgens haar stond ze alleen op wacht. De 19-jarige Rotterdamse barstte meerdere keren in huilen uit toen de rechters haar ondervroegen. "Ik heb die dingen niet gestolen", snikte ze. "In de media hebben ze zo veel dingen verteld die niet eens kloppen. Ze ontkende dat de diefstal haar plan was, zoals andere verdachten zeggen. 

"Ik wist niet eens waar de kluis was, ik wist niks." Het meisje was er op 30 april bij de 'voorverkenning'. De dag erna vond de eerste inbraak plaats. Safae K. wist naar eigen zeggen niet precies wat de medeverdachten van plan waren. Toen ze daarachter kwam, kon ze niet meer terug omdat ze zich onder druk gezet voelde. Bij K. zijn foto's van examens op een usb-stick gevonden. 

De gegevensdrager lag onder haar kussen, wat de rechter aanmerkte als een opmerkelijke plek. "Het is nogal grappig. Vroeger werd gezegd: als je een boek onder je kussen bewaart, dan zit-ie in je hoofd." Het meisje heeft het nog erg moeilijk met wat er is gebeurd. Ze wil dit schooljaar alsnog haar vwo-diploma halen, maar kan zich door het proces maar moeilijk op haar school concentreren. 

Ook is de band met haar ouders ernstig verstoord geraakt. "Ze doen alsof ik iemand vermoord heb. Ik weet nu wel dat ik fout was." De andere vrouwelijke verdachte in de zaak is het zusje van K, de 16-jarige Saliha. Haar zaak is dinsdagochtend vanwege haar leeftijd achter gesloten deuren behandeld. 

© Novum 2014
examenfraude
ibn ghaldoun
safae k
rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi