Discriminatiemeldingen donkere mensen verdubbeld

algemeen
185
28 jan '14
Het aantal meldingen over discriminatie van mensen van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst is vorig jaar bijna verdubbeld.

Terwijl in 2012 nog 99 uitingen werden genoteerd in deze categorie waren het er vorig jaar 193. De forse stijging is volgens het Meldpunt Discriminatie Internet te wijten aan de discussie rond Zwarte Piet. Het meldpunt noemt de plotselinge stijging in het maandag verschenen jaarverslag 'opvallend'. Zwarte Piet en de discussie omtrent zijn verschijning zouden de oorzaak zijn van de stijging. 

"Die discussie vindt weliswaar elk jaar plaats, maar was in 2013 ongekend heftig. Vooral op sociale media leidde dit tot veel discriminerende uitingen richting mensen met een donkere huidskleur", zo is te lezen in het jaarverslag. Overigens steeg niet alleen het aantal uitingen. Ook het aantal strafbare uitingen nam toe. In 2012 werden nog 43 van de 99 uitingen als strafbaar beoordeeld en vorig jaar waren dat 103 van de 193. 

In totaal kreeg het meldpunt in 2013 minder meldingen van discriminatie binnen dan het jaar ervoor. In 2012 werden nog 1033 uitingen geregistreerd, vorig jaar waren dat 924. Op de eerste plek staat discriminatie als gevolg van antisemitisme met 250 uitingen. Opmerkelijk, gezien de kleine omvang van de Nederlands-joodse gemeenschap, zo stelt het jaarverslag. 

Op de tweede plaats volgt het discrimineren van moslims met 222 uitingen. De discriminatie van mensen met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond is nieuw in de top drie. Vorig jaar gingen de categorieën 'discriminatie op basis van overige afkomst of nationaliteit' en 'discriminatie tegen Marokkanen' nog voor. 

© Novum 2014
marokkanen
surinamers
discriminatie
racisme
zwarte piet
moslims
joden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi