Toekomst Assad frustreert in 'dialoog van de doven'

buitenland
0
28 jan '14
Het al dan niet aftreden van de Syrische president Bashar Assad om plaats te maken voor een overgangsregering heeft de vredesbesprekingen tussen de Syrische regering en oppositie in Genève doen vastlopen.

Een afgevaardigde omschrijft de situatie als 'een dialoog van de doven'. Bemiddelaar namens de Verenigde Naties Lakhdar Brahimi sprak zijn frustratie uit over opruiend taalgebruik van beide zijden. Brahimi probeert tevergeefs de Syrische regering en oppositie bij kleinere kwesties nader tot elkaar te brengen. Zelfs bescheiden pogingen om wederzijds vertrouwen op te bouwen sneuvelden in Genève. 

Zo wil de Syrische regering geen humanitaire hulp toelaten tot de van de buitenwereld afgesneden stad Homs, waar twaalfhonderd mensen zuchten onder honger en geweld. "Het regime blijft vasthouden aan haar systematische uithongeringsstrategie", zei Brahimi somber. Brahimi zei maandagavond dat hij weinig nieuws te melden had, maar benadrukte dat beide zijden de gesprekken wel willen voortzetten. 

Toen hem gevraagd werd hoe hij het enorme gat tussen de regering-Assad en de oppositie hoopte te overbruggen, antwoordde Brahimi: "Als u ideeën heeft, hoor ik ze graag." De toekomst van Assads regering vormt het breekpunt voor de besprekingen. De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie (SNC) wil dat Assad plaats maakt voor een overgangsregering en is de besprekingen aangegaan om dit doel te bereiken. 

Maar Assad, die militair de overhand heeft in Syrië, piekert niet over aftreden. Sterker nog, hij stelt zich eind dit jaar mogelijk herkiesbaar als president. Een oppositielid meldde dat de besprekingen door Brahimi beëindigd werden nadat de regeringszijde een confrontatie had geprobeerd uit te lokken. Brahimi ergerde zich eraan dat beide zijden te veel met de media spraken en vroeg hen het vertrouwelijke karakter van de besprekingen te bewaken.

 Een ander probleem is dat de SNC weinig controle heeft over strijdende oppositiegroepen in Syrië. De twee machtigste Syrische rebellengroepen, de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) en Jabhat al-Nusra, worden door de Verenigde Staten als terroristische organisaties bestempeld en strijden ook tegen rivaliserende, gematigde rebellen.

© Novum 2014
arabische lente
syrië
assad
vredesconferentie
geneve
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?