Verdachten werkten goed samen tijdens examendiefstal

algemeen
2
28 jan '14
De verdachten in de examenfraudezaak hebben het grootste deel van de gestolen eindexamens met een groepje opengemaakt en gefotografeerd in het huis van verdachte Anass B.

Dat zei de Rotterdammer dinsdag in de rechtbank. Ze maakten de plastic verpakkingen open met een aardappelschilmesje. Een van de rechters omschreef het als lopendebandwerk. De 19-jarige B. was naar eigen zeggen betrokken bij de diefstal van 24 examens. Zelf kwam hij door zijn omvang het dakluik waaronder de examens lagen niet door, maar hij was er wel bij. De drie andere examens zijn door anderen gestolen. 

Toen de examens vervolgens weer dichtgemaakt in de kluis werden gelegd, stond B. op een afstandje. "Ik kon me op school niet vertonen want ik had eigenlijk examentraining in Leiden. Maar die had ik natuurlijk niet meer nodig." De Rotterdammer zei ook dat hij erg blij was met de examens. "Ik had ze echt nodig", vertelde hij met een glimlach. Hij had hoge cijfers nodig omdat hij tandarts wilde worden. 

Safae K. was volgens hem degene die met het plan voor de diefstal kwam. Zij betoogde eerder op de dag juist nog een kleine rol in het geheel te hebben gehad. De verdachte, die door anderen wordt aangewezen als de spil, vertelde uitgebreid over wat er volgens hem is gebeurd. Bij de politie deed hij dat ook al, maar aanvankelijk was hij dat niet van plan. Hij bekende door druk van de politie. 

"Ze zeiden dat ze mijn ouders zouden aanhouden als ik niets zou zeggen." De oudere broer van de Rotterdammer is ook verdachte in de zaak. Hij zat niet meer op het Ibn Ghaldoun en studeert geneeskunde. De 21-jarige Salahodin raakte bij de zaak betrokken door zijn broertje. Die belde S. op omdat hij nergens naartoe kon met de vijf tassen examens die Anass en zijn klasgenoten hadden gestolen. 

Zijn broer gaf vervolgens toestemming om de tassen mee naar huis te nemen. De 19-jarige Rotterdammer is zich momenteel thuis aan het voorbereiden op zijn vwo-examen. Hij moet in mei staatsexamen doen omdat hij door de zaak naar eigen zeggen op geen enkele school wordt aangenomen. "Ik ben de enige die met mijn hele naam in de media is gekomen." 

© Novum 2014
anass b
safae k
ibn ghaldoun
examenfraude
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?