Omstreden Franse komiek Dieudonné mag Engeland niet in

buitenland
160
3 feb '14
De omstreden Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala mag het Verenigd Koninkrijk niet in.

Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May maandag gezegd. Eerder had Dieudonné gezegd van plan te zijn een bezoek te brengen aan Groot-Brittannië om zijn steun te betuigen aan Nicolas Anelka. De Franse voetballer hangt een speelverbod boven het hoofd voor het maken van de quenelle, een handgebaar dat door velen als antisemitisch wordt gezien. May zei maandag echter dat Dieudonné de grens niet over komt. 

De minister heeft de macht om iemand de toegang tot het land te weigeren als dit een gevaar voor de openbare orde en veiligheid zou betekenen. Dieudonné is al meerdere malen veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme. De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls zei dat de shows van Dieudonné niet langer kunstzinnig of grappig zijn. 

Volgens Valls is de komiek inmiddels onderdeel geworden van het 'mechaniek van de haat'. "We tolereren geen antisemitisme, historisch revisionisme en racisme en de hoogste rechter in ons land was het daarmee eens", aldus Valls. 

© Novum 2014
dieudonne mbala mbala
theresa may
komiek
anelka
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?